Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-08@23:08:43 GMT

خنده و خردمندی

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۵۶۱۲۵

خنده و خردمندی

همه‌اش هم تقصیر خودمان نیست. تقصیر بزرگ‌ترهایمان هست که این‌طور تربیت‌مان کردند. چه بسا آنها هم خیلی تقصیری نداشتند و این را قدیمی‌ترها به آنها آموزش داده بودند. همین‌طوری ردش را بگیریم و برگردیم به عقب، احسان رضایی نویسنده

ایران آنلاین /     می‌رسیم به جنابِ شهید بلخی که هزار و اندی سال قبل  از این، آن دو بیت معروف را سرود: «اگر غم را چو آتش دود بودی/ جهان تاریک ماندی جاودانه/ درین گیتی سراسر گر بگردی/ خردمندی نیابی شادمانه».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین دو بیت، تقریباً تکلیف همه ما را مشخص کرد. از زمان شهید بلخی تا به امروز، هر کسی که بخواهد پز روشنفکری بدهد، خودش را ملزم می‌داند که قیافه مغموم و افسرده بگیرد. البته که غم و اندوه، همزاد آدمی است و هیچ کس نمی‌تواند از دستش در امان باشد. اما به همان اندازه که غم همزاد و  همنشین پسر آدم است، شادی و خنده و لبخند هم هست. منتها نه اینکه توی گوش ما خوانده‌اند که خنده، نشانه بی‌خیالی و سبکسری است، همین باعث شده که برای به خرج دادن جدیت، اخم کنیم و عبوس بنشینیم و مثل برتولت برشت که معتقد بود «آن که می‌خندد، هنوز خبر هولناک را نشنیده است»، جوری رفتار کنیم که ای آقا، کجای کارید؟ وضع خیلی خراب‌تر از اینهاست! هیییی...  اما واقعاً این طور است؟ معلوم است که نه! خنده و شوخی، حتی می‌تواند واکنشی باشد به همان اخبار و اتفاقات هولناک. خودتان به این سؤال ساده جواب بدهید که مشهور و معروف‌ترین طنزپرداز تاریخ ما چه کسی است؟ قطعاً جواب عبید زاکانی است. این مرد بزرگ، فقط نیم قرن بعد از تصرف کامل ایران توسط لشکر مغول به دنیا آمده و در هرج و مرج دوران ایلخانی بعد از مغول زندگی کرده است. یعنی اگر پدربزرگ او در حمله لشکر چنگیز کشته نشده بوده، حتماً در کودکی عبید برایش از وحشت آن روزگار داستان‌ها تعریف کرده و عبید کوچک را با ترس از سربازان مغول می‌خوابانده. در آثار خود عبید حتی در اثر طنز «رساله دلگشا» هم آثار همین ترس و وحشت هست، اما باز هم عبید طنزش را نوشت و خوب هم نوشت، طوری که هنوز هم حد و مثال اعلای طنازی در کشورمان است. فقط هم در حمله مغول نیست، تقریباً از همه ادوار تاریخی سخت و دشوار این ملک و مملکت، شوخی و مطایبه و طنز و لطیفه به جا مانده. نمونه معاصرش سال‌های جنگ تحمیلی که سیدمهدی فهیمی و همکارانش در مجموعه خواندنی «فرهنگ جبهه» جلدی را به «شوخ‌طبعی‌ها» اختصاص داده‌اند و چه کار خوبی هم هست. این است که احترام آقای بلخی واجب، اما زیاد هم این یکی فرمایشش را جدی نگیرید. خردمندی و خندیدن، واقعاً منافاتی با هم ندارد و چه بسا یکی از دلایل دوام ایران کهن، یکی هم در همین روحیه طنز مردمانش باشد که سخت‌ترین حوادث تاریخی را با همین شوخی و خنده از سر گذراندند. به قول نسل جدید، اینجوری :)

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۵۶۱۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوارض خطرناک قلیان اکسیژن؛ از آسیب مغزی تا سرخوشی

اخیراً پیرو گزارشی درباره ماجرای استفاده از قلیان اکسیژن در کافی‌شاپ‌ها و تأیید این دستگاه از سوی وزارت بهداشت در قالب یک مطالعه بالینی، ابهامات زیادی درباره عوارض این قلیان و مخاطراتی که ممکن است در پی داشته باشد در اذهان عمومی و رسانه‌ها ایجاد شده است.

به گزارش تسنیم، آن‌طور که وزارت بهداشت اعلام کرده، در این قلیان که استفاده از آن در ۱۰ استان کشور با مجوز وزارت بهداشت در حال ارزیابی است؛ از ترکیب اکسیژن با گاز N۲O (اکسید نیتروژن) استفاده می‌شود که به گاز خنده نیز شهرت دارد. اگرچه وزارت بهداشت به استناد مطالعات بالینی انجام شده این گاز را بی‌خطر و میزان ترکیب گاز‌های موجود در آن را استاندارد می‌داند، اما مقالات خارجی که در مقیاس‌های بزرگتر انجام شده‌اند تأکید دارند که این گاز که در اروپا به وسیله انواعی از بالن در مهمانی‌ها استنشاق می‌شود می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری روی سلامتی افراد به جای بگذارد.

در گزارشی که در سال ۲۰۲۲ براساس نتایج یک پژوهش در اروپا منتشر شده آمده است که آژانس نظارت بر مواد مخدر اتحادیه اروپا در مطالعه‌ای اعلام کرده است که استفاده تفریحی از اکسید نیتروژن، که به "گاز خنده" نیز معروف است، در اروپا در بین جوانان رو به افزایش است و تعداد نگران کننده‌ای از مسمومیت‌ها را ایجاد می‌کند.

براساس این گزارش، محبوبیت روزافزون این ماده که باعث احساس سرخوشی، آرامش و جدایی از واقعیت می‌شود، ناشی از در دسترس بودن گسترده آن بدون نسخه، قیمت پایین و سهولت استفاده از این گاز است؛ همچنین شیوع استفاده از این گاز خنده‌آور، ناشی از این تصور نادرست است که این گاز بی‌خطر است.

گاز اکسید نیتروژن دارای طیف گسترده‌ای از کاربرد‌های پزشکی، صنعتی و تجاری است، اما استنشاق مستقیم آن توسط افراد می‌تواند باعث سوختگی شدید با سرما، آسیب به ریه و آسیب به مغز و نخاع شود.

در دانمارک، موارد مسمومیت با اکسید نیتروژن از ۱۶ مورد در سال ۲۰۱۵ به ۷۳ مورد در سال گذشته افزایش یافته است، در فرانسه موارد از ۱۰ مورد در سال ۲۰۱۷ به ۱۳۴ مورد در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است و هلند نیز ۱۴۴ مورد در سال ۲۰۲۰ داشته است.

همچنین در این کشور افزایش شدید تصادفات رانندگی به دلیل مصرف بالن‌های مهمانی حاوی نیتروزاکسید را گزارش کرد‌ه‌اند.

آژانس نظارت بر مواد مخدر اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرده که در بریتانیا، اکسید نیتروژن دومین ماده (دراگ) شایع در بین جوانان ۱۶ تا ۲۴ ساله پس از کانابیس (گیاه شاهدانه) است.

دیگر خبرها

  • پیشنهاد یونایتد در برنابئو به توخل رسید!
  • عوارض خطرناک قلیان اکسیژن؛ از آسیب مغزی تا سرخوشی
  • خنده بازیکن سابق پی‌اس‌جی به حذف پاریس!
  • عوارض خطرناک گاز خنده قلیان اکسیژن
  • عوارض خطرناک گاز خنده قلیان اکسیژن؛ از آسیب مغزی تا سرخوشی
  • آسیب مغزی و فلج جوان انگلیسی در پی مصرف گاز خنده
  • فیلم؛ سرکار گذاشتن بامزه خانم معلم توسط دانش آموزان
  • ورود عجیب و خنده‌دار بازیکن تعویضی به زمین بازی / فیلم
  • طالبان خواستار واگذاری جایگاه افغانستان در بهداشت جهانی شد